Laboratorio

Monipuoliset laboratoriopalvelut löytyvät lääkäreiden vastaanottotilojen välittömästä läheisyydestä. Laboratorio ottaa näytteitä sekä lääkärin lähetteellä että asiakkaan omasta pyynnöstä. Ilman lähetettä otettavista tutkimuksista lähetämme vastaukset asiakkaalle. Huomioithan, että lähetteettömistä tutkimuksista ei saa Kela-korvausta.

Näytteenotto toimii ilman ajanvarausta.  Ota vuoronumero odotustilasta ja istu odottamaan. Istu 15 minuuttia ennen näytteenottoa verenkierron tasapainottamiseksi. Päivystysluonteisista laboratoriokokeista saa vastauksen saman päivän aikana.

Ohjeita laboratoriotutkimuksiin tulevalle

Verinäyte

Paastoa vaativat tutkimukset tunnistat etuliitteen f-kirjaimesta (esim. fS-Lipidit). Näitä tutkimuksia varten on oltava syömättä, juomatta ja tupakoimatta 10–12 tuntia ennen näytteenottoa. Aamulla voi juoda lasillisen vettä. Aamulääkkeet voi ottaa, ellei hoitavan lääkärin kanssa ole toisin sovittu. Lääkeainemäärityksiä ja kilpirauhastutkimuksia varten otettavat näytteet otetaan aamulla klo 7.30–12.00 ennen lääkkeenottoa.

Sokerirasitustutkimus

Sokerirasitustutkimus (Pt-Gluk-R1) tehdään ilman ajanvarausta. Ennen tutkimusta vaaditaan 10–12 tunnin paasto. Tutkimus kestää noin kaksi tuntia, ota siis ajanvietettä mukaasi.

Virtsanäyte

Virtsanäytteitä (etuliitteenä U-kirjain, esim. U-Virtsatutkimus2) varten on oltava virtsaamatta 4 tuntia ennen näytteenottoa. Jos et infektio-oireiden vuoksi pysty pidättämään virtsaa neljää tuntia, yritä kuitenkin pidättää mahdollisimman pitkään ennen näytteen antamista.

Muut tutkimukset

dU- ja cU-alkuliitteellä varustetut tutkimukset vaativat pidemmän virtsankeräyksen, joten ota yhteyttä laboratorioon lisäohjeita varten. Virtsanäytteen voi ottaa myös kotona, jolloin tarvittavat välineet ja ohjeet voi noutaa laboratoriosta.

Varaa aikasi

Tiedustelut ja ajanvaraukset

Laboratorio
019 5211 535

Sinua hoitaa

Avikainen Oili
Oili Avikainen
Vastaava laboratorionhoitaja

Varaa aikasi

Tiedustelut ja ajanvaraukset

Laboratorio
019 5211 535